Η Ιστορία μας

Αγαπητός Βαλογιώργης
Αγαπητός Βαλογιώργης
Ζαχαροπλαστείο, γλυκά Αγαπητού, τούρτα Ευφροσύνη, Μαρκησία, Δούκισσα, Τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1944. Τότε, που ο παππούς Αγαπητὀς Βαλογιώργης, εμπνευσμένος από την αγάπη του για την ζαχαροπλαστική, ανοίγει το πρώτο του ζαχαροπλαστείο στην Θεσσαλονίκη. Οι ξεχωριστές του γεύσεις, τα φημισμένα Τρίγωνα Πανοράματος, τα λαχταριστά ροδίνια, οι μυθικές τούρτες Μαρκησία και Ευφροσύνη, σὐντομα θα κερδίσουν με την αξεπέραστη ποιότητα και γεύση τους, μικρούς και μεγάλους.

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης γεννήθηκε το 1905 στο Γομάτι Χαλκιδικής. Σε μικρή ηλικία μένει ορφανός από γονείς, και μέσα στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητά την μοίρα του στην Θεσσαλονίκη. Από φιλότιμο, για να μην επιβαρύνει οικονομικά τα αδέρφια του, εγκαταλείπει το σχολείο για να εργαστεί.

Θα εργαστεί για ένα κομμάτι ψωμί σε ψησταριές, παντοπωλεία, μέχρι να καταλήξει στο εργαστήρι του «Φλόκα», του πιο ονομαστού ζαχαροπλαστείου της εποχής. Το ταλέντο του και η ιδιοφυία του, σύντομα γίνονται αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη. Έτσι, ο παππούς Αγαπητός, ξεκινά να δίνει ξεχωριστές ιδέες και εμπνεύσεις, που μετατρέπονται σε γευστικές συνταγές. Ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να γευτεί τις λιχουδιές του.

Ζαχαροπλαστείο Αγαπητός
Ζαχαροπλαστείο Θεσσαλονίκης Αγαπητός

Με την έλευση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη υλικών και πρώτων υλών αναγκάζει αρκετά ζαχαροπλαστεία να κλείσουν. Όμως, ο παππούς Αγαπητός Βαλογιώργης δεν το βάζει κάτω. Εργάζεται υπό πρωτόγονες συνθήκες, αλλά με πάθος, αγάπη και μεράκι, και σύντομα, το 1944 η εργατικότητά του επιβραβεύται. Θα ανοίξει το πρώτο του μαγαζί στην Τσιμισκή.

Τα ωράρια είναι σκληρά, από τις 6 το πρωί έως τις 3 τα ξημερώματα. Τα χέρια λίγα, ο ίδιος, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Όμως η επιμονή και η θέληση νικούν. Με την «βοήθεια του Θεού», όπως λέει ο ίδιος, ο κόσμος αναγνωρίζει και αγαπάει τις μοναδικές γεύσεις που δημιουργεί.

«Βάλε καλό υλικό, κι ας είναι ακριβό! μου᾿ λεγε ο Φλόκας,
και᾿ γώ το τήρησα σ᾿ όλη μου την ζωή!»

Τιμοκατάλογος Ζαχαροπλαστείο Αγαπητός
Τιμοκατάλογος Ζαχαροπλαστείο Θεσσαλονίκης Αγαπητός

Το μαγαζί της Τσιμισκή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες και θα γίνει στέκι γνωστών προσωπικοτήτων. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οικογένεια Καραμανλή, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, αλλά και όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής θα περάσουν από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός», συνήθεια απαράβατη σε κάθε επίσκεψή τους στη συμπρωτεύουσα.

Την Πρωτοχρονιά του 2002 ο Αγαπητός Βαλογιώργης θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, ενώ θα δουλεύει μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων.

Μαρία Βαλουγεώργη, Σάκης Βαλουγέωργης
Μαρία Βαλουγεώργη, Σάκης Βαλουγέωργης

Εμείς είμαστε η τρίτη γενιά και συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη και μεράκι, την γλυκιά παράδοση που μας άφησε ο παππούς Αγαπητός, σε ένα νέο κατάστημα στην Παύλου Μελά 6 (πίσω από τον Λευκό Πύργο). Η ιδιοκτήτρια, Μαρία Βαλουγεώργη, εγγονή του Αγαπητού Βαλουγεώργη, κρατά τις ίδιες αξίες, την απαράλλαχτη ποιότητα και τις μοναδικές συνταγές με αγνά υλικά, που απογειώνουν τις γεύσεις σας!

Επισκεφθείτε το καλύτερο και μοναδικό Ζαχαροπλαστείο Θεσσαλονίκης Αγαπητός!

Σας περιμένουμε να δοκιμάσετε τα προϊόντα μας!